Erja Sandbergin blogi

Robin – vahva, positiivinen, energinen nuori!

Oli vuosi 2012. Olin aloittanut väitöskirjaprosessini Helsingin yliopistossa. Pohdiskelin erityisopettajana, tutkijana ja vanhempana ihmisten erilaisia piirteitä, ominaisuuksia ja luonnetta, persoonaa. Pohdin miten energisiä ja tehokkaita ihmisiä, itseni mukaan lukien, pidetään monesti vähän kummajaisina ja ikäänkuin odotetaan, että he rauhoittuvat tai palavat loppuun. Se vaan ei mene niin. Onneksi olen saanut todistaa itseni lisäksi Robinin tapauksessa samaa. Energisiä, aikaansaavia ihmisiä tarvitaan nyt ja aina.

Samaan aikaan vuonna 2012 yhtäkkiä julkisuuteen kajahti Frontside Ollie ja 13-vuotias turkulainen nuorukainen nimeltä Robin. Pidin heti energisestä kappaleesta. Kesällä 2012 turkulainen ystäväni kertoi olleensa jo aiempina vuosina yksityisillä syntymäpäivillä Turussa. Robin oli akustisesti esiintynyt siellä. Ystäväni kehotti seuraamaan tätä nuorukaista ja sanoi jo silloin, että tästä tulee kova juttu. Sain ystävältäni evästyksen, että Robinilla on perheen taustatuki kunnossa, hänellä on valtavasti omaa kiinnostusta musiikkiin ja ennenkaikkea hän osaa laulaa.

Olen seurannut tätä nuorukaista kaikki nämä vuodet 2012-2017. Olen usein todennut sekä yksityisesti että julkisesti, että minusta Robin on erittäin hyvä roolimalli lapsille, nuorille ja aikuisille, meille kaikille. Omat nuoremmat lapsenikin ovat häntä fanittaneet, teinipoikani ovat taas olleet lähes samanikäisiä kuin Robin ja ovat suhtautuneet neutraalimmin asiaan. Robinilla on ollut toki  vahva markkinakoneisto ympärillä, mutta silti senkin takaa näkyy aito Robin. Olen mielissäni, että nuorukaisen on annettu olla juuri se, miksi hän on niin hyvä ja taitava ja monien fanien mieleen. Robin on aito, ja samalla ilmiö.

Vuosien aikana olen havainnoinut ja kuulostellut monenlaisia detaljeja Robinista. Eilen 28.10 sain ilokseni olla tämän aikakauden päätöskonsertissa Hartsulla eli Helsingin Hartwall Arenalla. Eilinen päätöskonsertti oli huikea esitys 19-vuotiaalta nuorukaiselta ja jäi tällaisen keski-ikäisen tutkijankin mieleen. Huomasin jälleen siellä musiikin lomassa pohdiskelevani kasvatuksen asiantuntijana Robinin kertomia ja hänen olemuksesta havaittuja asioita. Seuraavassa niistä muutama.

Kasvatuksen merkitys persoonaan

Robinista näkyy, että hänet on kasvatettu hyvin. Nuorukainen on tästä vuosien mittaan usein maininnutkin ja esimerkiksi eilisessä konsertissa Robin kiitti kasvatuksestaan omaa perhettä. Mitä sitten tarkoitan hyvällä kasvatuksella? Kasvatus on ihmisen kehityksessä merkittävä osa. Se on ihmisen pitkäjänteistä tukemista lapsuudesta nuoruuteen ja edelleen aikuisuuteen. Se on vanhempien omien tärkeiden arvojen ja tapojen sekä hyväksi havaittujen tietojen ja taitojen siirtämistä jälkikasvulle.

Robinin tapauksessa osa kasvatuksesta on selkeästi olleet hyvät käytöstavat ja esimerkiksi kohteliaisuus ja muiden huomiointi. Kasvatusta on osaltaan myös lapselle ja nuorelle tieto siitä, että olet rakastettu ja tärkeä, tapahtuipa mitä tahansa. Robin mainitsi myös keikalla siitä, että hän on aina saanut olla rakastettu myös kotona kaikissa käänteissä, niin vaikeina hetkinä kuin suuren menestyksen aalloissakin. Robin kuvaa perheen pitäneen ”jalat maassa”. Näin se varmasti onkin. Ei ole helppoa saada alaikäisenä valtavaa suosiota sen kaikkine käänteineen.

Olen sitä mieltä, että vanhempien tärkein tehtävä on kasvattaa lapsensa positiivisin keinoin tasapainoiseksi, vahvaksi persoonaksi, aikuiseksi jonka siivet kantavat vähitellen myös omillaan. Olen ilolla seurannut myös Robinin puheissa kuultavaa arvostusta hänen perheestään, niin vanhemmistaan kuin pikkusiskostaankin.

Tärkeät sosiaaliset taidot

Robin on kertonut aiemmin, että hänen vanhempansa ovat aina korostaneet vuorovaikutustaitoja. Nuorukainen on todennut äidinsä Nina Packalenin ohjeen sosiaalisten taitojen tärkeydestä ”koska mikään ei ole elämässä niin vaikeaa kuin ihmissuhteet”. Juuri näin. Robinin vanhemmat ovat todenneet koulun olevan tärkeätä ja se tulee käydä sivussa, tosin kouluaineita tai arviointeja tärkeämpää on se, miten olet tekemisissä ihmisten kanssa, eli sosiaaliset taidot. En voisi olla enempää samaa mieltä. Joillekin kouluaineet tarvitsevat huomattavaa harjoitusta, joillekin sosiaaliset taidot huomattavaa harjoitusta. Molemmat ovat tärkeitä, mutta tärkeintä on osata olla ihmisten kanssa. Hyvätkään kognitiiviset taidot eivät auta tai riitä jos vuorovaikuttaminen on hankalaa.

Positiivista luonnetta

Keneltäkään ei voi olla jäänyt huomaamatta kuinka positiivinen nuorukainen Robin on. En ole milloinkaan kuullut hänen sanovan pahasti tai olevan pahalla päällä julkisuudessa. Toki näitä huonoja päiviä osuu meille kaikille, ja on merkityksellistä miten annamme sen vaikuttaa meihin. Määrittelen Robinin olevan hyvällä itsetunnolla ja positiivisella minäkäsityksellä varustettu nuori. Hän tietää missä on hyvä ja etenee määrätietoisesti siihen suuntaan muilta tukea saaden. Kumpa saisimme kaikille nuorille näin vahvan pohjan elämään. Jokaisella on toki omat mielenkiinnon kohteensa. Kun itse uskoo itseensä, unelmien ja tavoitteiden saavuttamiseen ja hetkittäin vaikeidenkin asioiden, ”harmaiden kivien” läpimenemiseen, mikään ei voi estää.

Robin on kertonut julkisuudessa keskivaikeasta lukihäiriöstään. Tämä on varmasti asettanut haasteita esimerkiksi lukio-opinnoille. Tietty oppimisen pulma ei kuitenkaan määritä henkilöä. Jos sinun on vaikeata oppia tai vaikeata keskittyä, se on vain yksi osa ja puoli sinusta. Voit päästä unelmiisi ja tavoitteisiisi tästä huolimatta, kunhan van uskot itseesi ja teet paljon sen eteen työtä. Psyykkinen vahva luonne on äärimmäisen tärkeätä ja se vahvistaa ja tukee meitä sellaisina kuin me olemme. Olen yrittänyt omien nuorukaisteni kanssa muistaa tämän saman. Näen heissä jopa samaa kuin Robinissa vaikka kiinnostuksen alat ovat hyvinkin erilaisia kuin Robinilla. Positiivisella luonteella ja vahvalla itsetunnolla varustetut nuoret, ja tulevaisuuden aikuiset, pärjäävät kaikissa tilanteissa.

Vauhdikasta energiaa!

Robin kertoi keikalla saaneensa kasvaa inspiroivassa ilmapiirissä. Hänellä on ollut ja varmasti tulee olemaankin paljon ideoita ja hän on saanut toteuttaa niitä. Nuorukaista on ohjattu hänen vahvuuksiensa suuntaan, samalla kuitenkin on pidetty turvaverkkoa tukemassa kasvua ja kehitystä. Kaikki ovat varmasti huomanneet Robinin energisyyden. Olen vuosia puhunut siitä, että energiset, jaksavat ja touhukkaat lapset ja nuoret (ja aikuisetkin) ovat hyvä juttu, kunhan se energia kanavoidaan oikeaan suuntaan, henkilön vahvuuksien suuntaan. Samalla draivilla kun voidaan tehdä sekä negatiivisia että positiivisia juttuja.

Olen iloinen, että Robinin energisyys on kanavoitu oikeaan suuntaan ja toisaalta hänet hyväksytään juuri sellaisena kuin hän on, aika usein liikkeessä olevana nuorukaisena. Robin kertoi satsaavansa 110% siihen mitä haluaa tehdä, eli musiikkiin. Hän tekee asioita täysillä tai ei ollenkaan. Minusta tämä on upea asenne. Itsekään en voisi tehdä mitään rimaa hipoen. Täytyy olla innostunut ja välillä flow-tilassa siitä mitä tekee, aikuisenakin.

Lopuksi

Robin jää nyt ansaitulle tauolle. Nuoren elämässä on tärkeitä vaiheita tulossa, jotka hän toki haluaa hoitaa hyvin. Ylioppilaskirjoitukset ja armeija, ja varmasti niiden ohella se ”tavallinen” aikuistuvan nuoren elämä kaikkine vivahteineen. Robin kertoi olevansa kiitollinen, että on saanut kasvaa aikuiseksi fanien kanssa. Sekin on varmasti ollut “kova koulu” 13-vuotiaana uransa aloittaneelle pojalle.

Robin kertoi tulevansa tauolta entistä vahvempana, rohkeampana ja uskaliaampana takaisin keikoille. Aivan varmasti. Hän uudistuu (vaikkei vielä tiedä mitä se hänen kohdallaan tarkoittaa) ja varmasti satsaa vähintään sen 110% jatkossakin. Uskon täysin tähän nuoreen mieheen. Hänellä on vain taivas rajana.

Tsemppiä yo-kirjoituksiin ja kaikkeen tulevaan Robbe! Olet huikea! Pysy aina tuollaisena kuin olet =)

Lisää luettavaa

Aloita keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *