Erja Sandbergin blogi

Jokainen lapsi tarvitsee positiivista kasvatusta

Positiivisen psykologian teemat ja näkökulmat ovat olleet tämän vuosikymmenen enenevästi esillä. On hienoa, että ympäri maata on jo herätty voimavaraperusteiseen kasvatukseen, kuntoutukseen ja opetukseen – päämääränä ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi. Hyvinvoinnin kehittäminen lähtee lapsuudesta. Meidän aikuisten on tärkeätä myös kasvattaa, opettaa ja ohjata lasta voimaan hyvin.

Jokainen lapsi tarvitsee vahvuusperusteista huomiointia ja palautetta niin kotona kuin varhaiskasvatuksessakin. Myös jokaisen tukea tarvitsevan lapsen tulee saada kasvaa myönteisessä ja voimavarakeskeisessä ympäristössä. Usein näillä lapsilla on erityistä taitojen kehittämisen tarvetta esimerkiksi tunne- ja vuorovaikutustaidoissa sekä sosiaalisissa taidoissa. Meidän aikuisten tulee kiinnittää huomiota myös palautteenantoon lapselle. Ei ja älä -kieli aiheuttaa negatiivisuuden kehää, rikkoo lasta eikä toisaalta opeta lapselle tarpeellisia puuttuvia taitoja.

Meidän tulee kiinnittää huomiota lapsen hyvinvoinnin osatekijöihin kuten persoonan erilaisiin puoliin ja niiden hyödyntämiseen, lapsen kyvykkyyteen ja osaamiseen, itsetunnon sekä itseluottamuksen kehittymiseen. Me voimme pienilläkin asioilla – sanoilla ja teoilla sekä niiden mittavilla merkityksillä osaltamme valita rakennammeko lapselle myönteistä psyykkistä kehitystä vai rikommeko sitä. Haluammeko lapsesta kasvavan osaamistaan tai kykyjään tiedostavaa, toisista välittävää isompaa ihmistä. Ihmistä joka omaa myös psyykkisiä voimatyökaluja päästä yli hankalista kohdista.

What you focus on will grow!

Aloita keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *