Erja Sandbergin blogi

VIHDOIN KALENTERINA positiivisen psykologian hyvinvoinnin prosessi!

Kiinnostaako positiivinen psykologia? Kasvun ajattelumalli? Prosessiajattelu? Oma hyvinvointi? Työyhteisön hyvinvointi? Kaipaatko uutta, visuaalista ja värikästä kalenteria antamaan potkua lomanjälkeiseen arkeen?

Meidän tulee tuntea monet ominaisuutemme, vahvuutemme, osaamisemme. Meidän tulee nähdä onnistumisemme, saavutuksemme ja tavoitteemme. Välillä tuntuu, että epäonnistumme, mutta sekin kuuluu prosessiin. Hankalat kohdat, mokat ja epäonnistumiset vievät meitä ja prosessiamme eteenpäin. Silloin tulee tehdä jotain eri tavalla, jotta pääsemme tavoitteisiimme. Meidän tulee opetella pääsemään siten yli hankalista kohdista.

Hyvinvointia ei kukaan annostele meille valmiina vaan me luomme hyvinvointimme itse vähitellen. Tämä tapahtuu omien ajatustemme ja sanojemme kautta sekä toisten palautteen voimasta. Positiivinen psykologia, kasvatus ja pedagogiikka pohjaavat vahvasti prosessiajatteluun. Prosessi voi olla lyhyempi tai pidempi, intensiivisempi tai väljempi. Prosessi kantaa ja kannattelee meitä eteenpäin. Me luomme prosessimme itse kohti hyvinvointiamme. Mistä tukea prosessiin?

Meidän tulee kehittää itseämme ihmisinä, ja esimerkiksi vanhempina, kasvattajina, työkavereina ja ammattilaisina. Meidän tulee kehittää myös työhyvinvointiamme, nähdä työyhteisössä, tiimissä ja kollegassa kaikki se osaaminen, onnistuminen ja hyvä. Usein sanotaan, että hyvinvointi lähtee työyhteisön johtamistavasta ja esimiehistä. Tämäkin varmasti pitää paikkansa. Positiivisen psykologian käytänteiden tulee läpileikata koko organisaatio. Meidän tulee myös antaa työkaluja lapsille ja nuorille tunnistamaan oma ainutlaatuisuutensa, luottamaan itseensä, arvostamaan itseään ja omaa osaamistaan. Opetamme lapsille myös ajattelua ja sanoitusta oman mallimme kautta.

Kaikkeen edellämainittuun on nyt luotu prosessajatteluun hyvin soveltuva ja hyvin mukanakulkeva kovakantinen A5-kokoinen kalenteri. Sen kanssa kuljetaan 1,5 vuotta positiivisen psykologian mukaista prosessia, pohditaan itseämme ja toimiamme, mietitään omaa osaamista, unelmia ja tavoitteita. Suunnataan ajatukset myös palautteenantoon, kasvun ajattelumalliin (growth mindset) jne. Kalenteri on saanut jo ensimetreillä erittäin hyvät palautteet.

Olen suunnitellut kalenterin positiivisen psykologian, kasvatuksen ja pedagogiikan asiantuntijana. Se pohjaa tutkittuihin elementteihin, jotka on visualisoinut upeiksi kuviksi, sanoiksi, väreiksi ja muodoiksi graafikko Elina Malmi. Hän on myös luonut kokonaan uuden kalenteripohjan alusta alkaen. Nyt ei olla enää mustavalkoisessa pohjassa vaan visuaalisuus ja värit saavat näkyä ja vaihtua. Monia kohtia saat myös visualisoida edelleen itse haluamallasi tavalla. Sekin kuuluu prosessiin. Kalenteri sisältää viikoittain pieniä pohdiskelunaiheita, tehtäviä jne. oman kehittymisen ja osaamisen tutkiskelua. Kalenteri soveltuu siten niin kasvatukseen, ohjaukseen, opetukseen, valmennukseen, terapiaan kuin coachaukseenkin.

Kalenterin ensimmäinen painos myytiin heinäkuussa ennätysajassa loppuun. Saapumassa on toinen painos ja ehdit hyvin ottaa kalenterin käyttöön näin uuden työ- tai opiskeluvuoden käynnistyessä kesälomien jälkeen. Voimaa arkeen! Kalenteri alkaa nyt vuoden 2019 elokuun alusta ja kestää vuoden 2020 loppuun saakka, jotta prosessiajattelu toteutuu pidemmällä ajatuksella. Kalenteri soveltuu niin nuorille kuin aikuisillekin, opintoihin, vanhemmuuteen, työelämään ja arkeen. Kalenteri sopii erittäin hyvin myös työyhteisöihin tai tiimeihin vahvistamaan työhyvinvointia. 220 sivua. Hinta 29,90e + pk.

Kalenterin prosessin tueksi on perustettu facebook-ryhmä. Siellä jaamme prosessia kalenterin täydennysten ja pohdintojen, ehkä visuaalisuudenkin muodossa. Keskustelemme positiivisen psykologian teemoista ja pohdimme omaa kehittymistämme prosessissa. Olet lämpimästi tervetullut mukaan.

Kalenterin voit tilata täältä: 
https://www.erjasandberg.eu/tuote/positiivisen-psykologian-kalenteri-2019-2020/
Työyhteisöt ym. organisaatiot voivat saada kalenteritilaukset myös laskutuksella. Ota yhteyttä sähköpostiin [email protected].

What you focus on will grow!

Kirjoittajalta:

Erja Sandberg
kasvatustieteen tohtori, erityispedagogi
ratkaisukeskeinen työnohjaaja ja valmentaja

Täältä pääset lukemaan muita blogikirjoituksiani

Aloita keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *